Huis kopen zonder makelaar

Een huis kopen zonder makelaar is voor mij een fijne ervaring geweest. Als student Vastgoed & Makelaardij had ik het destijds ook wat makkelijker dan de gemiddelde koophuis koper in Nederland. Ik kocht in april 2017 een huis in Groningen zonder daarbij een aankoopmakelaar te hebben. Is dat eng? Waar moet je op letten? Hoe heb ik het ervaren? Ik leg het je vandaag allemaal uit. 

Huis kopen: waarom zonder makelaar?

Toen ik afstudeerde wist ik het vrij zeker. Je kunt een huis kopen zonder makelaar. Want waar huur je er eigenlijk eentje voor in? Je gaat ervan uit dat hij het aanbod kent, dat hij weet wat een redelijke prijs is en dat hij was bouwkundige kennis heeft. Ik kan goed begrijpen waarom mensen een aankoopmakelaar nemen. Voor een percentage van de aankoopwaarde ben je van alle zorgen af. Toch kun je zonder al teveel gedoe prima zonder een makelaar. 

Een aankoopmakelaar kost gemiddeld zo'n 2400 euro per transactie. Dat is een hoop geld en dat is ook méér dan de som der delen! Even een snel rekensommetje voor de kosten zonder makelaar:

  1. Bouwkundige keuring: 200-300 euro. 
  2. Taxatie om te weten wat het huis waard is: 200 euro. 
  3. Jurist voor het koopcontract: 150 euro. 

Totaalsom zonder makelaar: maximaal 650 euro. Ik hoor je nu denken: maar wat lever ik daar voor in? Dat leg ik je graag uit. 

Waar moet je op letten als je een huis koopt zonder makelaar?

Het belangrijkste is dat als je een huis zonder makelaar koopt je bovenstaande onderdelen zelf moet aanvragen en bij elkaar moet brengen. Toch is dat helemaal niet lastig en het levert nog-al-wat geld op. Een makelaar (en ik kan het weten want ik heb de opleiding gedaan) heeft een redelijk beperkte basisopleiding bouwkunde gehad. De echte basics beheerst een makelaar, maar hij gaat niet het dak op, niet onder de fundering kijken, etc. Bij een bouwkundige keuring worden er goede foto's genomen door een specialist. Deze levert je direct aan hoeveel kosten je moet maken om het huis direct bewoonbaar te krijgen en goed te houden. Ook weet je dan zeker, anders dan bij een makelaar, dat het huis niet zal instorten na de koop. 

De kwaliteit van een taxatie verschilt niet. Dus het maakt niet uit of je dat dor een aankoopmakelaar laat doen binnen een aankoop of los aanvraagt. Vaak is los veel voordeliger; ik zou het dus lekker zonder makelaar kopen.

Je bent misschien geen hele lappen juridische tekst gewend. Er zijn veel adviseurs die je daar tegen een kleine vergoeding bij kunnen helpen. Zij kunnen je precies uitleggen wat je tekent en daar hoef je echt geen rechten voor gestudeerd te hebben. 

Is kopen zonder makelaar eng?

Welnee. Je moet zelf goed nadenken, maar dat zou je eigenlijk bij elke aankoop al moeten doen. Zonder makelaar moet je zelf wat kritische vragen stellen en een opdrachten geven voor de individuele checks, maar per saldo ga je er op vooruit. Vooral de bouwkundige keuring is aanzienlijk beter dan die van een makelaar, de andere onderdelen zijn vooral veel goedkoper. 

Huis kopen zonder makelaar ervaring

Mijn ervaring met het kopen van een huis zonder dat daar een makelaar bij betrokken was is heel positief. Ik wist natuurlijk vanuit mijn opleiding wat ik deed en dat hielp. Toch zou ik het iedereen aanraden. Je hebt al snel meer dan 1500 euro verdiend door het zo te doen en qua kwaliteit ga je erop vooruit! Ook ben je zelf meer bij het proces betrokken en weet je wat je tekent, begrijp je wat je doet en je hebt zelf de kwaliteit in handen. 

De woningmarkt in Groningen was nogal grillig en er zijn hier veel te weinig huizen voor starters. In Amsterdam en Utrecht is dat zelfs nog erger. Daardoor had ik Funda een zoekopdracht opgeslagen. Om 8:00 in de ochtend kwamen de nieuwe resultaten binnen en voor het ontbijt had ik daar op gereageerd dat ik wilde bezichtigen. Ik had gezorgd dat ik wist hoeveel ik te besteden had (de hypotheek was al achter de hand en ik wist de hoogte) waardoor ik direct kon bieden. Dat bieden is een kwestie van een goede mail sturen waarin staat wat je biedt en onder welke voorwaarden. Als je een huis koopt zonder makelaar, zorg dan dat de volgende dingen in ieder geval in je biedingsmail staan:

  1. Uiteraard het bedrag dat je biedt. Geef aan of het kosten koper of kosten verkoper is. Google dit als je niet weet wat dit is. 
  2. Geef aan wanneer het aanbod vervalt met een datum en een tijd. Maak dit niet langer dan een week. Zorg voor tijdsdruk. 
  3. Geef aan dat het onder voorbehoud is van:
    1. Financiering i.v.m. een hypotheek. Dat betekent dat als een bank je geen hypotheek wil geven de koop ook niet doorgaat.
    2. Bouwkundige keuring. Hierbij betaal jij zelf de kosten van de keuring, maar neem in je mailtje op hoe hoog het maximum bedrag direct noodzakelijke kosten mag zijn.

In mijn geval hadden we 1500 euro afgesproken als maximum en kwam er uit de keuring dat er 2500 euro direct noodzakelijk was. Hierop had ik dus het recht om de koop te ontbinden. Ik heb toen gevraagd om het verschil (1000 euro) op de koopsom in mindering te brengen. Daar gingen ze mee akkoord.

Al met al zou ik iedereen die bovenstaande aandurft wel willen aanraden om een huis te kopen zonder makelaar. Vind je het een fijn idee dat iemand dit voor je doet en vind je het niet erg als je daardoor veel geld extra betaalt? Neem dan een aankoopmakelaar in de arm. 

Veel succes met het kopen van een huis! Tip: gebruik Kastelio om al een deal te maken met een eigenaar nog voor het huis op Funda komt. Dat is echt de truc om er tussen te komen.