Huis kopen Groningen

Een huis kopen in Groningen kan echt een lastige klus zijn. In april 2017 ging ik wonen in mijn eerste koophuis. Deze kocht ik in december 2016 na een lange zoektocht en vele bezichtigingen. Mijn ervaringen deel ik graag met je zodat je er je voordeel mee kunt doen. Lees verder om aan je droomhuis te komen! 

De huizenmarkt in Groningen

Het is geen wonder dat een huis kopen in Groningen lastig is. Er zijn namelijk veel te weinig koophuizen in de stad. Vooral voor starterswoningen geldt dat er nog flink bijgebouwd moet worden. Wil je een tuin of een balkon? Dan zit je al snel in het groepje waar een hele hoop meer kopers geïnteresseerd in zijn.

In de praktijk betekende dat voor mij dat ik bij bezichtigingen heel vaak dezelfde stellen tegenkwam. Ook merkte ik dat ik relatief vaak ging bezichtigen bij huizen die mooi ingericht waren naar mijn smaak. De huizen die echt "af" waren (je hoeft er niet meer in te klussen) en die mooi waren ingericht gingen soms voor 30-40K meer over de toonbank dan de verkopers zelf hadden verwacht. Wie betaalde dat? Vaak zaten er ouders met geld achter die de meerprijs op tafel legden. 

Voor mij werd na een aantal mislukte biedingen op huizen duidelijk dat ik het anders moest aanpakken als ik het echt wilde. Ik leg je graag uit hoe ik het heb gedaan. 

Funda

Ik gok dat toen je bedacht dat je een huis wilde kopen je als eerste op Funda bent gaan kijken. Dat raad ik je op zich ook aan omdat je dan een beter overzicht krijgt van wat het huidige aanbod en de vraagprijzen die er nu in de markt zijn. Je komt erachter wat jouw wensen kosten en waar je dan op moet letten. Toch zal je er snel achter komen dat Funda niet zaligmakend is. Dit komt meestal door een aantal dingen:

  1. Je bent vooral aan het rondkijken, maar het wordt niet concreet omdat je een drempel voelt als het over een hypotheek of een makelaar gaat.
  2. Voor jij actie hebt ondernomen zijn anderen je al voor geweest. Het huis is al verkocht of er zijn zoveel bezichtigingen ingepland dat je niet meer uitgenodigd wordt.
  3. Je weet niet wat wel of niet haalbaar is waardoor je besluiteloos wordt.

Ik zal je verder meenemen in hoe ik het heb gedaan om deze drie dingen te tackelen. 

Hypotheek afsluiten

Punt 1 en punt 3 uit de problemen bij het kopen van een huis komen voort uit de financieën. Ik raad iedereen aan: ga eerst langs een bank voor een hypotheek. Je hoeft nog geen huis gekocht te hebben om erlangs te gaan. Het heeft een aantal voordelen als je dit doet:

  1. Je weet wat je kunt lenen. Dit is direct de afkadering voor je zoektocht! 
  2. Je fixed hier direct punt 1 en punt 3 mee. 
  3. Je kunt al papierwerk in orde maken zodat je ook tegen een makelaar kunt zeggen dat jij de hypotheek al rond hebt.

Dat laatste punt lijkt een formaliteit, maar verplaats je eens in de verkopende partij. Een bieding doe je altijd onder voorbehoud van financiering. Als jij geen hypotheek krijgt, gaat de koop niet door en moet het huis opnieuw in de verkoop. Voor de verkopers niet fijn want het hele proces moet opnieuw en het duurt langer, voor de makelaar niet fijn want hij krijgt niet meer geld maar moet wel dubbel werk doen. Je financiering al rond hebben kan een reden zijn voor de verkopende partij om voor jouw bod te kiezen ook al is deze iets lager.

Toen ik zelf een huis in Groningen ging kopen was ik al bij de bank geweest en wist ik precies wat er kon en wat er niet kon. Ik merkte dat het daardoor ook een stuk leuker werd om achter een huis aan te gaan; ik wist of het kon of niet. 

Anderen waren je voor

Kastelio bestond nog niet toen ik zelf een huis ging kopen. Was het er maar! Ik heb het uiteindelijk gedaan door een zoekopdracht op Funda in te stellen en deze als eerste actie van en nieuwe dag direct te bekijken en eventueel te reageren. Toch ging er dan nog regelmatig een huis aan mij voorbij.

Er is een betere oplossing die je ook naast bovenstaande tactiek kunt gebruiken: laat Kastelio een gratis briefje in de bus doen bij een huis dat je wel wat lijkt. Dat huis hoeft niet te koop te staan, je kunt het gewoon proberen met een verzoek tot contact. Je kijkt samen of je eruit komt en je bent klaar! 

Door op deze manier een huis te kopen ben je alle andere kopers voor. Het is namelijk helemaal niet bekend dat het huis te koop staat. Nog een voordeel: je kunt het huis uitzoeken dat je echt wil hebben en je hebt dus een bredere keuze. Je moet wat creatiever zijn, maar je kansen zijn enorm.

Ik wens je heel veel succes en raad je aan om het gewoon eens te proberen met een briefje via Kastelio. Waarom niet? Het is toch gratis! Succes!